Nöbet, Epilepsi Nedir?
Nöbet, beyinde davranış, hareket veya duygularda değişikliklere neden olabilen olağandışı elektriksel aktivitedir. Normal olarak, beyindeki elektriksel aktivite, farklı bölgelerde farklı zamanlarda sinyal gönderen nöronları (sinir hücreleri) içerir. Bir nöbet sırasında, birçok nöron aynı anda ateşlenir.
Nöbetin Belirtileri Nelerdir?
Nöbet belirtileri, nöbet türüne göre değişir. Yukarı bakabilirler veya vücutlarının bir bölümünde veya tüm vücudunda ani kasılmalar olabilir. Bazen de hiç belirti göstermeyebilir.
Nöbetten sonra bilinç bulanıklığı, yorgunluk, baş ağrısı veya başka semptomlar görülebilir; buna postiktal (IK-tul sonrası) faz denir ve genellikle sadece birkaç dakika sürer, ancak daha uzun da olabilir.
Nöbetlere Ne Sebep Olur?
Çocuklarda en sık görülen nöbet tipi ateşten kaynaklanır; ateşli nöbet-febril konvülzyon olarak adlandırılır. Diğer nedenler arasında enfeksiyonlar, düşük kan sodyumu, ilaçlar, beyin hasarı veya tümörü ve genetik hastalıklar bulunur. Bazen de bir nöbetin nedeni asla bulunmaz.
Nöbeti geçiren bir çocukta,
✓Nöbetin olduğu zaman,
✓Ne kadar sürdü,
✓Nöbetten hemen önce ne oldu,
✓Nöbet sırasında ve sonrasında ne oldu gibi bilgileri kaydetmeniz, doktorunuzun nöbetlere neyin sebep olduğunu bulmasına ve en iyi tedaviye karar vermesine yardımcı olacaktır.
Nöbetler Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz öncelikle nöbete yol açan bir sebep arayacaktır. Pediatrik nörolog tarafından görülmesi de gerekebilir. Yapılan testler şunları içerebilir:
✓Enfeksiyon veya hastalık aramak için kan testleri ve idrar testleri,
✓Beyin dalgası aktivitesini ölçmek için EEG,
✓VEEG veya video elektroensefalografi (video kaydı ile EEG),
✓Beynin çok ayrıntılı görüntülerini elde etmek için CAT taraması , MRI ve PET/MRI taramaları.
Nöbetler Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, nöbetin nedenlerine (biliniyorsa) ve nöbet tipine bağlıdır. Bazıları herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz. İlaçlar birçok nöbet tipine yardımcı olabilir. İlaç işe yaramazsa, başka tedaviler mevcuttur.
Ebeveynler Neleri Bilmeliler?
Çocuğunuzun nöbet geçirmesi durumunda, doktorunuzdan öğreneceğiniz bilgiler;
✓Çocuğunuzun alması gereken ilaçlar var mı?
✓Nöbeti daha olası hale getirebilecek herhangi bir "tetikleyici" (ateş, yanıp sönen ışıklar, açlık, uykusuzluk veya ilaçlar gibi) söz konusu mu?
✓Çocuğunuzun yüzerken veya banyo yaparken alması gereken önlemler nelerdir?
✓Çocuğunuzun tıbbi kimlik bileziği takması gerekiyor mu?
✓Çocuğunuzun bir nörolog görmesi ve ileri tetkik gerekiyor mu?
✓Çocuğunuzun araba kullanması uygunsa nöbet sırasında çocuğunuzu nasıl güvende tutabilirsiniz? Bu bilgileri çocuğunuzun okulundaki bakıcılar, koçlar ve personel ile de paylaşmanız uygun olur.